Economisim sau nu cu un cronotermostat (termostat de ambient) montat la centrala termica?

Cronotermostatul sau termostatul de ambient este privit de multa lume ca un accesoriu nu neaparat necesar de adaugat unei instalatii de incalzire de apartament. Cele fara fir sint destul de scumpe (in jur de 200-250 lei in functie de model) iar cele mai ieftine (100-150 lei) sint cu fir, ceea ce implica de multe ori gauri prin pereti, dibluri, etc.

Pare destul de logic astfel ca omul sa gaseasca cel putin trei argumente impotriva montarii unui termostat de ambient. Primul ar fi pretul: costa destul de mult – asa cum am aratat mai sus, cel mai ieftin termostat de ambient e peste 100 lei.

Al doilea argument ar fi acela ca centrala nu i-a fost livrata cumparatorului cu cronotermostat, de unde ar putea rezulta concluzia ca daca fabricantul nu l-a inclus impreuna cu sa zicem, kitul de cos, termostatul de ambient e o chestie despre care se poate spune ca “merge si fara”. Mai pe romaneste: “las-o bre ca merge si asa!”

termostat

De fapt cronotermostatul nu este inclus in pachet odata cu centrala din ratiuni pur economice: clientul se orienteaza in primul rind dupa pret, asa ca un pret cu 10% mai mare pentru o centrala cu termostatul de ambient inclus ar putea duce la scaderea vinzarilor. Se merge deci pe ideea ca “lasa-l mai intii sa-si ia centrala, cronotermostatul poate sa-l cumpere si mai tirziu”…

Al treilea argument ar fi comoditatea. Comoditatea de a nu da 1-2 gauri prin pereti (in cazul termostatelor de ambient cu fir), lenea de a nu pierde 5-10 minute cu invatarea comenzilor si programarea cronotermostatului. E cel mai pagubos asa zis argument impotriva achizitionarii si montarii unui termostat de ambient.

Toate aceste argumente cad in fata avantajului major al unei centrale termice care functioneaza cu cronotermostat comparativ cu una care functioneaza fara: consumul mult redus de gaz, un numar mult mai mic de porniri a centralei, deci si o durata de viata mai mare a ei.

In plus se realizeaza si temperaturile optime pentru fiecare tip de activitati casnice in functie de periada zilei: astfel pentru perioada cind nu e nimeni acasa (locatarii plecati la serviciu, scoala, etc) se poate seta cronotermostatul pe o temperatura mica astfel incit centrala poate sa nici nu porneasca o perioada de 4-8 ore, apoi o alta temperatura optima perioadei de relaxare la tv sau pentru facutul lectiilor de catre copii, pentru baie sau somn. Mai toate termostatele de ambient pot fi setate pentru fiecare zi a saptaminii, astfel ca duminica dimineata nu va fi racoare in casa dimineata la ora 9 si nici lunea dimineata, cind toti sint plecati la lucru sau scoala centrala nu va functiona degeaba.

Nu ma hazardez sa dau un procent fix de economie realizata de o instalatie care are montat termostat de ambient fata de una fara cronotermostat, insa consum mai mic cu o treime e perfect realist. Aritmetica o faceti voi…

Merita?

Sigur ca da.


PROMOTIE DE VARA:

In perioada 15 iunie – 15 septembrie 2015, montam cronotermostate cu doar 50 de lei (cronotermostatul clientului).

  Programare online

  Firma noastra deserveste clientii din Timisoara si din judetul Timis. Ne puteti contacta la nr. de telefon 0745 230418 sau completand urmatorul formular

  Numele

  Adresa de email

  Numar de telefon

  Adresa exacta

  Serviciul solicitat

  Data la care doriti sa se faca verificarea (+/- 1-2 zile)

  Interval orar

  Centrala termica model (ex. Vaillant, Viessmann, Bosch etc.) si puterea (24kW, 40kW etc.)