Fiindca se apropie sezonul rece incepem sa ne gindim la pornirea centralei termice. Una din problemele care apar la cei care locuiesc la etajele superioare la bloc este presiunea scazuta a apei din retea. Blocurile care sint cele mai departate de hidrofor (ce se gaseste de regula in punctul termic de cartier) au in general in timpul zilei presiunea la apa rece de sub 1 bar.
E si cazul meu, printre altii. Pina nu mi-am luat autorizatia ISCIR pentru verificari tehnice am avut de citeva ori neplacuta surpriza sa incerc sa pornesc centrala odata cu venirea toamnei si sa constat ca intra in avarie pe sectiunea de incalzire. Motivul foarte simplu: sub 0,8 bar presiune in calorifere, centrala pur si simplu nu functioneaza. La producerea apei calde menajere nu are nici o problema cu presiunea scazuta, incalzeste apa chiar daca vine doar un firicel pe teava.
Cit e vara de lunga aerul dizolvat in apa din calorifere are tot timpul sa se adune in partea cea mai inalta a instalatiei de incalzire – care este de cele mai multe ori la o instalatie de apartament chiar centrala termica si de acolo e evacuat prin aerisitorul automat al centralei. Chestia asta in sine e un lucru bun, bulele de aer din instalatie duc la aparitia zonelor reci din calorifere si a zgomotelor neplacute, insa odata cu evacuarea lor scade si presiunea din instalatie. Iar daca stai la etajul 4 prin Calea Aradului Est sau la capatul Caii Lipovei, cind deschizi robinetul de alimentare a centralei ca sa cresti presiunea ai o surpriza neplacuta: acul de la manometru refuza sa se ridice pina in zona verde, ramine in cea rosie iar centrala nu porneste, codul de avarie de pe afisaj spunind sec: lipsa presiune agent termic.
O solutie ce-am incercat-o eu anii trecuti era sa ma trezesc pe la 5 dimineata sau mai devreme in speranta ca noaptea la ora aia consumul in cartier tinde spre zero si poate am o zecime-doua de bari in plus la robinet. Uneori da, alteori nu. Frustrant…
Dupa ce mi-am luat autorizatia, problema a devenit usor de rezolvat datorita pompei manuale pentru efectuarea probelor de presiune pe care am fost nevoit sa o cumpar.
Am scos aerisitorul de la caloriferul din bucatarie, l-am inlocuit cu un robinet de juma’ de tol si la el am atasat pompa, cu care in doi timpi si trei litri de apa mi-am ridicat presiunea din instalatia de incalzire de la 0,75 la 2 bari. Am inchis robinetul, am desurubat furtunul pompei si gata! Iar de anul trecut si pina in iulie cind am facut o spalare a instalatiei presiunea a fost mereu peste 1,5 bari. Fara nervi, fara trezit cu noaptea-n cap “sa prind barii”, adica fara sa fiu la mila hidroforului de la punctul termic.
Daca esti timisorean si ai aceiasi problema, suna la Timstal si gasesti solutia. Rapid si ieftin.