Ca si la masini, legea prevede ca o data la doi ani centralele termice sa fie verificate tehnic. Ma rog, exista mici diferente: la masini verificarea poate fi data si pentru un singur an, iar la centralele de apartament spre deosebire de masini, dupa reparatii/inlocuiri de piese este necesara o noua verificare tehnica.
Din start trebuie facuta precizarea ca verificarea instalatiei de gaz facuta de reprezentantii firmei furnizoare de gaz (e-on, Distrigaz, GDF, etc) se opreste la robinetul de gaz care alimenteaza centrala. Motivul este unul foarte simplu: centrala termica este echipament sub presiune, si este sub incidenta controlului ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat).
Asadar angajatul e-on gaz care vine si da cu apa si sapun pe la mufele si coturile tevii de gaz (care in general e un simplu instalator cu autorizatie in domeniul instalatiilor de gaze) – atentie: nu orice instalator are dreptul sa intervina la instalatia de gaz! – nu are competenta de a verifica centrala. Centralele termice se verifica de catre ingineri de instalatii, autorizati ISCIR pe domeniul RVT (Responsabil cu Verificari Tehnice), apartinind de societati comerciale care au ca domeniu de activitate principal “Activitati de Testare si Analize Tehnice” (cod CAEN 7120).
Insa cei de la compania furnizoare de gaz au dreptul si obligatia sa verifice existenta raportului valabil de verificare tehnica a centralei termice. In general, daca cu ocazia verificarii instalatiei de gaz nu este prezentata dovada unei verificari tehnice valabile, se acorda un termen de citeva zile (o saptamina) pentru comunicarea efectuarii verificarii (telefonic sau in persoana), iar daca aceasta nu se face compania de gaz demonteaza contorul de gaz si sigileaza instalatia. In comunicare trebuie specificat numarul raportului de verificare, firma cu autorizatia ISCIR nr… (datele din antetul raportului de VTP) care a efectuat verificarea si numarul facturii achitate.
Ok, acum sa discutam despre verificarea tehnica in sine. Ce documente trebuie prezentate inginerului RVT, cu ce se face, ce document se emite?
In primul rind trebuie avute la indemina avizul de gaz in care sa fie specificata cota de gaz pentru centrala , proiectul dupa care s-a realizat instalatia de gaz care alimenteaza centrala, livretul aparatului (un carnetel sau chiar o foaie de hirtie cu datele centralei: model, serie, putere) si instructiunile de utilizare si intretinere, in limba romana.
Verificarea centralei consta intr-o serie de masuratori efectuate cu aparate verificate metrologic anual: multimetru, manometru, analizor de gaze, pompa de verificari.
Cu multimetrul se masoara tensiunea la priza si se verifica existenta legaturii la pamint. centrala termica trebuie alimentata de la o priza dedicata, nu se admit triplustechere, prelungitoare, improvizatii.
Cu manometrul (analogic sau diferential) se masoara presiunile in rampa de gaz, la intrare in arzator, focar. Inginerul RVT stie care sint valorile minime sau maxime admisibile, asa ca el poate face corectiile necesare daca e cazul. Blocul de gaz nu e carburatorul unei Dacii ca oricine sa umble cu surubelnita in el, reglajul se face doar supraveghind valorile cu un manometru special.
Cu analizorul de gaze se verifica emisiile centralei. Noxele, monoxidul de carbon, dioxidul de sulf (daca centrala e cu motorina), temperatura gazelor, surplusul de oxigen, randamentul centralei, tirajul la cos.
Analizorul de gaze are atasata o mica imprimanta si tipareste toate datele masurate pe hirtie. Aceste date se trec si in Raportul de Verificari, iar rubricile respective au trecuta si valoarea maxima admisibila a fiecarei noxe. Daca valorile masurate de analizor sint sub valorile limita centrala primeste verificarea tehnica pentru urmatorii 2 ani. Daca valorile masurate depasesc limitele admisibile centrala trebuie oprita si reparata, urmind ca dupa reparatie sa se refaca verificarea tehnica.
Raportul de Verificare Tehnica este tipizat, de forma unui check list pe doua foi de hirtie si contine, pe linga datele masurate ale centralei, in antet datele firmei emitente (inclusiv numarul autorizatiei ISCIR), identificarea centralei (model, serie, putere), numele si adresa detinatorului, seria si data expirarii verificarii metrologice a analizorului de gaze cu care se efectueaza verificarea, numele si numarul autorizatiei inginerului RVT, semnaturi, stampile.
Trebuie mentionat ca numele detinatorului, adresa si datele de identificare a centralei, ca si data verificarii tehnice se trec intr-un registru de evidenta a aparatelor si o copie trebuie trimisa de catre firma care a efectual verificarea la ISCIR, unde sint luate in evidenta. Mai clar spus: ISCIR stie ce centrala ai, si cind ti-ai facut verificarea tehnica.
La fiecare a doua verificare tehnica (deci din 4 in 4 ani) trebuie facuta si o incercare hidraulica a instalatiei, cind timp de 10 minute, la o presiune indicata de producatorul centralei nu trebuie sa apara scaderi de presiune, scurgeri de apa sau modificari de forma a echipamentelor. Aceasta se face cu o pompa manuala speciala de incercari, iar rezultatele se consemneaza in Raportul de Verificari.
Timpul necesar unei verficari tehnice, inclusiv demontarea si montarea carcasei centralei nu ar trebui sa depaseasca 45-50 minute, cu tot cu completarea actelor.
Inginerul RVT, in urma interpretarii datelor masurate iti poate spune si alte detalii in afara de “admis, ne vedem la urmatoarea verificare peste 2 ani”. Te poate avertiza cind randamentul incepe sa scada si e necesar de avut in vedere o curatare chimica a centralei: o diferenta intre 92% si 85% poate nu pare mare lucru, si 85% e inca legal, dar diferenta la factura de gaz e semnificativa.
In concluzie, verificarea tehnica nu e un moft.
Tie cind iti expira verificarea tehnica la centrala?