Curățarea (detartrarea, decalcifierea) schimbătorului secundar (in plăci) a centralei termice

De la reclamele la detergenti toata lumea stie ce inseamna duritatea apei: continutul de saruri de calciu si magneziu. Un continut mai bogat in saruri egal o duritate a apei mai mare. Apa dura incalzita puternic are proprietatea  de a lasa depuneri pe rezistentele electrice ale masinilor de spalat si infunda filtrele de cafea. Neplacut, dar curatate cu solutiile adecvate de detartrare aparatele functioneaza mai departe.

Centrala termica de apartament desi nu are nici o rezistenta in componenta sufera si ea din cauza depunerilor de calcar. Schimbatorul secundar de caldura este cel care prepara apa calda menajera si desi temperatura apei calde menajere nu se apropie de punctul de fierbere, totusi in interiorul lui apar depuneri. E suficient sa ne gindim ca daca un espresso de cafea care produce citeva cesti pe zi  necesita detartrare din an in an sau chiar mai des, oare ce depuneri apar in centrala termica, unde se prepara mii de litri de apa calda? Lunar!

Cum ne dam seama ca centrala “gîfîie” din cauza ca o sufoca depunerile? Simplu: zgomotul apei care fierbe auzit in centrala (si transmis de multe ori prin tevi) sau producerea doar a apei calde sau caldute in loc de apa fierbinte iarna, cind temperatura apei din retea e scazuta.

De unde provine zgomotul de fierbere? Pai calcarul depus in interiorul schimbatorului de caldura actioneaza ca un izolator termic, astfel ca agentul termic primar (apa incalzita de flacara) nu reuseste sa incalzeasca apa menajera si incepe sa fiarba.

Ignorarea acestor simptome duce invariabil la colmatarea schimbatorului de caldura.

Curatarea se face cu ajutorul unei pompe cu rezervor de acid. Pentru aceasta se demonteaza schimbatorul de caldura si se monteaza cu ajutorul unor adaptoare la pompa cu rezervor de acid, agentul de curatare (un mix de acizi) fiind circulat cind intr-un sens cind in altul prin schimbator. Solutiile profesionale (Disinex, Brex, etc) prezinta viraj de culoare, adica isi schimba culoarea cind reactia chimica inceteaza. Din acest motiv pompele de curatare au furtunele transparente. Durata depinde de concentratia agentului de spalare (de la 1:3 pina la 1:10) si de gradul de colmatare. In nici un caz insa nu dureaza mai putin de jumatate de ora si nici mai mult de doua ore.

Cind emisia de hidrogen inceteaza (sau acidul devine din mov incolor) ceea ce inseamna ca toata crusta s-a dizolvat, se goleste acidul si se inlocuieste cu solutia de neutralizare.

Se clateste apoi cu apa si se monteaza schimbatorul inapoi in centrala.

    Programare online

    Firma noastra deserveste clientii din Timisoara si din judetul Timis. Ne puteti contacta la nr. de telefon 0745 230418 sau completand urmatorul formular

    Numele

    Adresa de email

    Numar de telefon

    Adresa exacta

    Serviciul solicitat

    Data la care doriti sa se faca verificarea (+/- 1-2 zile)

    Interval orar

    Centrala termica model (ex. Vaillant, Viessmann, Bosch etc.) si puterea (24kW, 40kW etc.)