Odata cu apropierea sezonului rece incep si pregatirile pentru pornirea instalatiei de incalzire. In general este suficient sa trecem selectorul centralei din pozitia “Vara” pe pozitia “Iarna”, sa curatam filtrul Y de pe returul instalatiei de incalzire, sa deschidem pe rind aerisitoarele tuturor radiatoarelor si sa completam apa din instalatie pina la 1-1,2bar. Schimbam eventual si bateriile din cronotermostat si problema pare ca este rezolvata.
In destul de multe cazuri insa existenta mizeriei in filtrul Y sau culoarea neagra a apei scoasa in operatia de dezaerisire ne arata doar partea de deasupra a icebergului. Odata cu pornirea incalzirii constatam ca un calorifer care a functionat impecabil ani de zile deodata are zone reci, care nu se incalzesc nici dupa aerisire, devenind clar ca nu o bula de aer este problema.
La instalatiile cu calorifere din otel problema are un nume: magnetita. Un fel de rugina, ca sa zic asa.
Magnetita se depune la baza radiatoarelor ingreunind sau chiar blocind circulatia apei in anumite zone din radiatoare, rezultind acele zone mai reci. Aritmetica e simpla: daca un radiator are o putere de 1000W la temperatura agentului termic de 70 grade Celsius, el va avea o putere mult mai mica daca parti din suprafata lui sint reci . Mult mai mica insemnind chiar si jumatate!
In cazurile severe, unde zonele “reci” sint chiar reci e usor de depistat verificind cu mina cit de calde sint caloriferele pe toata suprafata. Insa daca e vorba de temperaturi mai mari ale agentului termic (80 sau 75 grade pe tur si 60 sau 55 grade pe retur) mina noastra deja nu mai sesizeaza o diferenta de 5-10 grade. Ni se pare foarte fierbinte si o suprafata de 75 grade si una de 65 grade Celsius.
In aceste cazuri e nevoie de un scanner cu infrarosu al pierderilor de caldura. Procedura e simpla, se calibreaza scannerul pe coltul cel mai fierbinte al caloriferului (de linga robinetul de TUR) si apoi se scaneaza suprafata radiatorului.
Pe afisaj apar temperaturile iar raza laser isi schimba culoarea din verde in rosu, daca anumite zone sint mai fierbinti decit cea de referinta sau in albastru in zonele mai reci.
In principiu zone mai fierbinti nu apar decit daca aparatul e setat sa raspunda la diferente de doar 0,5 grade Celsius, dar zone albastre apar si daca aparatul e setat la diferente de 5 grade Celsius. Se noteaza temperatura din 9-12 puncte de pe suprafata si se face media, rezultind temperatura reala a radiatorului. Se mai face apoi o masuratoare a temperaturilor bazei radiatorului si se urmareste daca temperatura din zona de mijloc-jos e mai mica decit in colturile de jos, atunci e clar ca exista depuneri in acea zona. In general caloriferele cu depuneri severe prezinta o zona mai rece de forma unui segment de cerc cu lungimea corzii mai mare de jumatate din lungimea radiatorului si cu inaltimea de un sfert-o treime din inaltimea lui.
In procesul de spalare (care in acest caz e neaparat necesar) grabirea eliminarii magnetitei se face cu succes cu ajutorul unui magnet puternic (neodymium) de 7000 sau chiar 12000 Gauss plimbat in lungul bazei caloriferului si apoi de jos in sus, pentru a dezlipi particulele de magnetita de pe fundul caloriferului si a le ajuta sa fie antrenate de jetul de apa inspre filtrul magnetic la pompei de spalare.
In zona noastra de acoperire va oferim si serviciul de scanare termica al instalatiei de incalzire la un pret de 50 lei/apartament, 75 lei/casa.
Daca acest serviciu este solicitat impreuna cu verificarea tehnica periodica pretul este 35 lei/apartament sau 50/casa in plus peste pretul verificarii tehnice.
Merita!